Otroški abonma 2019/20

Objavljeno: 9. 10. 2019

Otroški abonma 2019/20

V letošnjem šolskem letu 2019/20 vam ponujamo abonmajsko obliko ogleda  petih predstav za otroke od 3. leta starosti dalje. Abonma ZKD Grosuplje organizira skupaj z VVZ kekec Grosuplje. Izvajalci bodo umetniki različnih priznanih lutkovnih gledališč. Vseh pet predstav si boste lahko ogledali  v Kulturnem domu Grosuplje, ob četrtkih, ob 17:00 ali 18:00 uri. Vpis abonmajev poteka do 22. oktobra. Kontakt: Zveza kulturnih društev Grosuplje, T:01/786 40 28, grosuplje@kultura.si, www.kultura.si. Cena abonmaja (5 predstav) je 20 eur. Vabljeni vsi otroci!

Izbor predstav:

Gledališče MalihVelikih: SUPERBRINA

Deklica Brina zna brati, pisati, šteti in tudi zelo rada računa. Še raje pa se igra s svojim mačkom Zdenkom. Zakaj pa je Brina super? Kaj je njena super moč? Da leti kot Superman? Da premetava skale kot Peter Klepec? Ne, ne …

Zgodba se zaplete, ko pohlepni Zlatoljub odkrije zlato, ki leži natanko pod Brininim drevesom. Na vsak način se ga hoče polastiti, Brina pa se mu upre. Pred nami se odvije boj med dobroto, ki jo pooseblja deklica Brina in sebičnostjo, ki jo predstavlja Zlatoljub, eden od mnogih obsedenih iskalcev sodobnih vrednot – uspeha in bogastva. Ob srečanju z Brino Zlatoljub spozna, da sledi napačnim idealom, saj si želi le biti ljubljen in imeti prijatelje, pot, ki jo ubira, pa ga pelje stran od cilja. Dobrotapa ima to čudežno lastnost, da se tisti, ki so je deležni, lahko spremenijo in tudi sami postanejo dobri.

Igrano lutkovni muzikal je delno interaktivne narave, saj se otrokom zastavljajo tudi neposredna vprašanja, na katera odgovarjajo, v glasbenih delih pa se otroci pridružijo s petjem in ploskanjem. Vse to je podprto z veliko situacijskega humorja in prvinami pripovedništva.

 Gledališče FRU – FRU DIČI, DIČA

V svoji sobi je deklica. Osamljeno se prestopa po sobi, dokler ne zagleda zelene vrvice, ki visi iz njenega zabojčka za igrače. In na koncu vrvice je privezan majhen lesen konjič. Kar naenkrat se konjiček začne gugati sam od sebe, zelena vrvica pa na steni izrisuje neznano, čarobno pokrajino. Deklica najde vedno nove predmete in igrače, ki oživijo v črtni risbi sveta na steni.

Predstava je kolaž otroške poezije Otona Župančiča v sodobni in sveži glasbeni preobleki. Vsak izmed koščkov kolaža s svojo zgodbo in likovno podobo, ki temelji na otroških risbah, pričara celostno gledališko izkušnjo za najmlajše.

 Lutkovno gledališče Maribor: ŽOGICA MAROGICA

Babica in Dedek že dolgo živita sama in si močno želita punčko ali fantka, ki bi z njima živel na stara leta. Kar naenkrat skozi okno prileti žogica, ki govori! Lačna je, zato Dedek in Babica odhitita po mleko in kruh. Ko je žogica sama doma, jo skozi odprto okno opazi Zmaj Tolovaj. Vabi jo, naj gre z njim, da se bodo njegovi mali zmajčki lahko igrali z njo. Žogica se sprva brani, ko pa po nesreči razbije lonček, se hitro oprime zmajevega repa in skupaj odletita. Žalostna dedek in babica jo gresta iskat, povsod povprašujeta po njej, dokler na koncu mesta, na visokem drogu ne zaslišita drobnega glasu … Ob pomoči otrok odpihneta hudobne zmaje in rešita Žogico Marogico. Žogica Marogica je  ena izmed najbolj priljubljenih predstav LGM vse od njene prve uprizoritve v letu 1985. Izvedena je bila preko 550-krat. Zanima nas, kako jo danes sprejemajo gledalci, kako se je spremenila v vseh teh letih (1985-1994-2014), koliko čara ima danes pihanje zmajev …  In nostalgično bomo zapeli z Dedkom in Babico. Obnovitev Malíkove Žogice Marogice iz leta 1994 v režiji Tineta Varla s čudovitimi izvirnimi lutkami Antona Jezovška. 

 

Lutkovno gledališče Ljubljana : SOVICA OKA

Sovica Oka, ki s svojo preprosto dramaturgijo in iskrivimi dialogi posega v svet otroške igre, domišljije, muhavosti in domišljavosti, je prvo besedilo Svetlane Makarovič za otroke, uprizorjeno v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Svetlana Makarovič je ustvarila prisrčno, ljubeznivo in poetično zgodbo o mali, kapriciozni sovici Oki, ki se odloči, da ne bo več navadna, nočna ptica, temveč dnevna sova. Luna jo sicer želi pregovoriti, a nič ne pomaga. Zjutraj, ko sovja družina zleze v posteljo, si Oka natakne sončna očala in razposajeno poleti v beli dan. Na svojem preletavanju sreča vrsto živali … Sledijo dogodivščine – tudi nevarne!

Lahko bi rekli, da je Oka trmasta in naivna, a v resnici je predvsem radovedna, razigrana in iskrena – njena veličina je prav v tem, da želi novosti doživeti s svojimi, kakor rada pravi, največjimi in najlepšimi očmi. Čeprav si zaradi tega nakoplje marsikatero težavo in se zaplete v marsikateri konflikt, skozi neprecenljive izkušnje v resnici odrašča. In na svojem popotovanju spozna še nekaj: da padce, štrbunke in strahove lažje prenesemo, če imamo prijatelje.

 Andrej Rozman Roza: OSVEŽILNE RIMONADE

Gre  za predstavo, ki ni vedno enaka, saj je prilagojena starosti občinstva in vzdušju v dvorani. V osnovi gre za recital otroških pesmi Andreja Rozmana Roze, ki pa še zdaleč ni samo to, saj so pesmi teatralizirane na različne načine – nekatere z lutkami in rekviziti, druge samo z  mimiko. Nekaj pesmi iz predstave je izšlo tudi na istoimenski zgoščenki. Od prve, ki jo je napisal za otroke »Strah« in zelo dolgih »Makaronov«, obe sta iz zbirke »Rimanice za predgospodiče«, do šestih kratkih pesmi o različnih čudakih in Vodne romance, ki so bile doslej objavljene le v reviji Ciciban.

Avtor glasbe in aranžmajev je maestro Nino de Gleria, poleg njega in recitavtorja Andreja Rozmana Roze so pri instrumentalni in vokalni izvedbi sodelovali še Jelena Ždrale, Boštjan Gomač, Janja Majzelj, Aleš Rendla in Neža Trobec – Teropšič.

 

Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.

Zveza kulturnih
društev Grosuplje

Adamičeva cesta 16
1290 Grosuplje
© 2020 Zveza kulturnih društev Grosuplje.  Vse pravice pridržane.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram